Bunker in Merelbeke wordt vleermuizenhotel

In november 2012 rondde de gemeente Merelbeke de restauratie af van bunker D14, net op tijd om als overwinteringsplaats voor vleermuizen te dienen.

De gemeente kocht de bunker in juni 2011 aan omwille van zijn cultuurhistorische en natuurwetenschappelijke waarde, en investeerde 27.861 euro in het project, waarvan de Vlaamse regering 13.373 euro ophoestte.

De bunker is uitgerust met deuren met invliegopening, de schietgaten zijn afgesloten en er zijn extra wegkruip- en hangmogelijkheden voorzien, zodat de bunker voldoende vorst- en tochtvrij is en donker genoeg om de vleermuizen tijdens de winter te huisvesten.

Uit onderzoek blijkt dat vleermuizen nog amper huisvesting vinden in Vlaanderen. Zowel Natuurpunt als het Agentschap voor Natuur en Bos investeren daarom de laatste jaren in winterverblijfplaatsen zoals bunkers en forten, waar vleermuizen ongestoord kunnen overwinteren.

Natuurpunt zelf kocht sinds 2008 al 13 bunkers in dezelfde buurt om in te richten als overwinterplaats. Daarnaast heeft het een experiment lopen met vier vleermuizenkraamkasten in Merelbeke, die specifiek ontworpen zijn voor kraamkolonies.